Universidad Veracruzana

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Dra Rosa I. Guzmán Gerónimo

Dra. Rosa Isela Guzmán Gerónimo

SNI II – PRODEP

 

Artículos en revista indexada                                                                    

  1. Miñón-Hernández, D., Dorantes-Alvarez, L., Guzmán-Gerónimo, R. I., Alvarado-Olivarez, M., Herrera-Meza, S., Santiago-Roque, I., & Arrieta-Baez, D. (2021). Avocado creole peel ameliorates metabolic alterations caused by a high sucrose fat diet in a wistar rats model. Plant Foods for Human Nutrition, 76(1), 12-19.
  2. Vírgen Gen, J. J., Guzmán‐Gerónimo, R. I., Martínez‐Flores, K., Martínez‐Nava, G. A., Fernández‐Torres, J., & Zamudio‐Cuevas, Y. (2020). Cherry extracts attenuate inflammation and oxidative stress triggered by monosodium urate crystals in THP‐1 cells. Journal of Food Biochemistry, 44(10), e13403.
  3. Guzmán-Gerónimo, R. I., Herrera-Sotero, M., Grijalva, B., Oliart-Ros, R. M., Meza-Alvarado, J. E., Martínez-Chacón, A. J. & Herrera-Meza, S. (2020). Impact of blackberry juice on biochemical and histopathological profile in Wistar rats fed with a high-sucrose and high-colesterol diet. CyTA-Journal of Food, 18(1), 359-366.
  4. Herrera-Sotero, M. Y., Cruz-Hernández, C. D., Oliart-Ros, R. M., Chávez-Servia, J. L., Guzmán-Gerónimo, R. I., González-Covarrubias, V. & Rodríguez-Dorantes, M. (2020). Anthocyanins of blue corn and tortilla arrest cell cycle and induce apoptosis on breast and prostate cancer cells. Nutrition and cancer, 72(5), 768-777.
  5. Fernández-Demeneghi, R., Rodríguez-Landa, J. F., Guzmán-Gerónimo, R. I., Acosta-Mesa, H. G., Meza-Alvarado, E., Vargas Moreno, I., & Herrera-Meza, S. (2019). Effect of blackberry juice (Rubus fruticosus) on anxiety-like behaviour in Wistar rats. International journal of food sciences and nutrition, 70(7), 856-867.-
  6. Rafael, F. D., Isidro, V. M., Héctor-Gabriel, A. M., Abraham, P. O., Yolanda, C. U., Tania, R. G., Guzmán-Gerónimo, R. I. & Socorro, H. M. (2019). Berry Supplementation and Their Beneficial Effects on Some Central Nervous System Disorders. In Behavioral Pharmacology-From Basic to Clinical Research. IntechOpen.
  7. Vera-Guzmán, A. M., Guzmán-Gerónimo, R. I., López, M. G., & Chávez-Servia, J. L. (2018). Volatile compound profiles in mezcal spirits as influenced by agave species and production processes. Beverages, 4(1), 9.
  8. Pérez-Grijalba, B., García-Zebadúa, J. C., Ruíz-Pérez, V. M., Téllez-Medina, D. I., García-Pinilla, S., Guzmán-Gerónimo, R. I., & Mora-Escobedo, R. (2018). Biofunctionality, colorimetric coefficients and microbiological stability of blackberry (Rubus fructicosus Himalaya) juice under microwave/ultrasound processing. Revista Mexicana de Ingeniería Química, 17(1), 13-28.
  9. Pérez-Grijalva, B., Herrera-Sotero, M., Mora-Escobedo, R., Zebadúa-García, J. C., Silva-Hernández, E., Oliart-Ros, R., & Guzmán-Gerónimo, R. (2018). Effect of microwaves and ultrasound on bioactive compounds and microbiological quality of blackberry juice. LWT, 87, 47-53.
  10. Miñon-Hernández, D., Villalobos-Espinosa, J., Santiago-Roque, I., González-Herrera, S. L., Herrera-Meza, S., Meza-Alvarado, E., & Guzmán-Gerónimo, R. I. (2018). Biofunctionality of native and nano-structured blue corn starch in prediabetic Wistar rats. CyTA-Journal of Food, 16(1), 477-483.
  11. Herrera-Sotero, M. Y., Cruz-Hernández, C. D., Trujillo-Carretero, C., Rodríguez-Dorantes, M., García-Galindo, H. S., Chávez-Servia, J. L., & Guzmán-Gerónimo, R. I. (2017). Antioxidant and antiproliferative activity of blue corn and tortilla from native maize. Chemistry Central Journal, 11(1), 1-8.
  12. Guzmán-Gerónimo R.I., Alarcón-Zavaleta T.M., Oliart-Ros R.M., Meza- Alvarado J.E., Herrera-Meza S., Chávez-Servia J.L. 2016. Blue maize extract improves blood pressure, lipid profiles, and adipose tissue in high-sucrose diet-induced metabolic syndrome in rats. Journal of Medicinal Food (en prensa). F.I.: 1.84

 

Memorias In Extenso

  1. Esteves M.A.I., Herrera M.M.S., Herrera M.J.E., Santiago R.I., González H.S.L., Guzmán G.R.I. Efecto del consumo de un jugo de frutos rojos y uva procesado con ultrasonido en ratas Wistar con diabetes inducida. 2do. Congreso Internacional de Alimentos Funcionales y Nutraceúticos. Querétaro, Querétaro, México.
  2. González C.F.R., Juárez A.E., Chávez S.J.L., Guzmán G.R.I. Actividad antiproliferativa de antocianinas de maíz azul y rojo de la raza Mixteco en la línea celular de cáncer de próstata DU145. I Congreso Nacional de Avances en Alimentación y Biotecnología. Mérida, Yucatán, México. Tercer lugar en el concurso de carteles científicos.
  3. Trujillo C.C., Rodríguez L.J.F., Herrera M.M.S., Chávez S.J.L., Guzmán G.R.I. effect of blue corn tortilla in rats Wistar anxiety tested. XX Biochemical Engineering National Congress. Veracruz, Veracruz, México, P. 127.

 

Capítulo de libro

  1. Herrera-Sotero, Mónica, Silva-Hernandez, Erick Guzman- Geronimo, Rosa (2019). Polifenoles, antocianinas y actividad antioxidante en jugos comerciales y jugo de zarzamora tratado con 2064-2076 ISSN – 2594-147X. Avances en Investigación Agrícola, Pecuaria, Forestal, Acuícola, Pesquería, Desarrollo rural, Transferencia de tecnología, Biotecnología, Ambiente, Recursos naturales y Cambio climático
  2. Virgen-Gen J. J., Guzmán-Gerónimo R.I., Zamudio-Cuevas Y.E. (2018) Evaluación de la actividad biológica in vitro del puré de cereza como potencial nutracéutico en la gota. Chem Scie. ISBN: 978-607-95737-9-9
  3. Guzmán-Gerónimo R.I., Alarcón-Aparicio E, García-Barradas O, Alarcón-Zavaleta T, Chávez-Servia JL, Tania Alarcón-Zavaleta. Cytotoxic activity of blue corn extract on several cancer cell lines. In Phytochemistry natural products and cancer. Intech. Book Citation Index in Web of Science. Aceptado.
  4. Guzmán-Gerónimo R, Herrera-Sotero M., González-Cortés F.R., García-Galindo H.S., Juárez-Aguilar E., Rodríguez-Dorantes M., Chávez-Servia J., Oliart R.M. 2016. Anthocyanin profile of red maize from Mixteco race and their antiprliferative activity on cell line DU145. Book Citation Index in Web of Science. Aceptado.

 

Patente

  1. Inventor: Rosa Isela Guzmán Gerónimo. Título: Tortilla de Maíz Azul como Alimento Nutraceútico”. Se hace referencia al uso de maíz como nutraceútico por sus propiedades anticancerígenas.

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Fecha: 29 enero, 2025 Responsable: Maestría en Ciencias Alimentarias Contacto: pcalimentarias@uv.mx